Duurzaam shoppen op een verantwoorde manier in 2020

Duurzaam shoppen op een verantwoorde manier in 2020

De zomer komt er weer aan! Hopelijk is Corona weer snel weg en kunnen we weer lekker naar buiten gaan en met vrienden afspreken, wandelen, sporten en vegan barbecues organiseren. Daarnaast vinden veel mensen het fijn om weer eens in hun kledingkast te duiken om te zien of hun kleding past bij de modetrends van dat jaar. Dit eindigt vaak in een telleurstelling. Door de fast-fashion industrie veranderen modetrends veel vaker dan vroeger, zelfs meerdere keren per jaar! Meer kopen dus om erbij te horen!

Helaas is dit een normale zaak voor veel mensen. Elk seizoen stoppen ze een fortuin in de aanschaf van nieuwe kleren. Zonde van het geld? Misschien wel, maar ieder geeft zo geld uit aan wat hij of zij belangrijk vindt. Maar naast het feit dat het nu wel of niet zonde is van het geld, is het in ieder geval wel zonde om andere redenen.

Voor het maken van kleding zijn er grondstoffen nodig. Voor de productie van één spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. Bizar als je je bedenkt dat er in veel landen watertekort is. Maar je kunt het nog breder trekken. Katoen en de kledingstukken zelf moeten ook vervoerd worden. Soms van India (waar bijvoorbeeld katoen wordt verbouwd) naar China (waar katoen wordt gebruikt om kleding te maken) en dan wordt het uiteindelijk verkocht in Nederland. Alleen al voor het vervoer is er gigantisch veel brandstof nodig.

Terug naar India, waar het katoen wordt verbouwd. Hier werken dagelijks enorm veel mensen op katoenplantages. Netflix maakte hier een interessante documentaire over genaamd ‘’The true cost’’. Om het katoen goed te laten groeien worden er giftige middelen gebruikt om bijvoorbeeld insecten die de planten aantasten weg te houden. Deze giftige stoffen, ook wel bestrijdingsmiddelen genoemd, zijn niet alleen slecht voor insecten, maar ook de bewoners van het dorp worden er ziek van. De kleding wordt vervolgens door mensen gekocht en gedragen. Misschien zitten er in de stof ook wel resten van de bestrijdingsmiddelen en beïnvloedt het ook jouw gezondheid?

Tot slot worden er constant nieuwe producten bij gemaakt terwijl oude producten die niet meer gebruikt worden vaak nog van goede kwaliteit zijn. Jaarlijks belandt er meer dan 145 miljoen kilo kleding bij het restafval. Eigenlijk gooien we met elkaar dus enorm veel goede materialen weg. Gooi je het kledingstuk weg omdat je het niet meer leuk vindt of omdat het kapot is? Zonde van alle moeite die mensen en de natuur hebben gestopt in het maken van de kleding.

Gelukkig zijn er simpele oplossingen om je koopgedrag wat aan te passen. Er verschijnen steeds meer initiatieven voor het recyclen van kleding en andere producten. Waar kringloopwinkels vroeger bekend stonden om het verkopen van muffe tweedehandskleding van niet altijd even goede kwaliteit, is het nu een hippe plek geworden waar veel mensen komen shoppen om verborgen schatten uit de kledingrekken te vissen. Misschien eens het proberen waard? Ook kleding afgeven bij een kringloop is altijd een goed idee! Daarnaast worden er in Nederland steeds meer kledingswaps georganiseerd. Je zou er zelfs zelf een kunnen organiseren met je vrienden.

In plaats van producten te kopen die na enkele keren dragen kapotgaan, kun je ook iets meer geld besteden aan een product dat wat langer meegaat. In verhouding ben je waarschijnlijk zelfs minder geld kwijt, wanneer je een goed product koopt in plaats van drie wegwerpproducten.

Bij Foxwood garanderen we dat je een zonnebril krijgt van topkwaliteit en je kunt elke zonnebril 30 dagen uitproberen. Om je zonnebril goed te beschermen krijg je er een zonnebrillenkoker bij. Extra tip: lees hier hoe je ervoor zorgt dat je je zonnebril niet kwijtraakt ;).

Probeer tijdloze (maar toch coole) producten te kopen. Wij verkopen tijdloze modellen die niet snel uit de mode raken. Zo loop je minder risico dat je erbij loopt alsof je uit de vorige eeuw komt. Wie weet kun je deze tijdloze producten zelf pimpen door ze te verven of door iets toe te voegen!

Kortom, manieren genoeg om minder te consumeren, maar de belangrijkste reden: wees je bewust van de energie die in het maken van producten zit en en de nadelen die bij de productie komen kijken. We willen toch allemaal een mooie toekomst op een gezonde aarde?

Ben je benieuwd naar onze duurzame collectie houten zonnebrillen? Koop een houten zonnebril en draag het milieu een warm hart toe. Zie onze collectie op getfoxwood.com/shop.

 

Sluit Menu

Gratis verzending. Razendsnelle levertijd. 30 Dagen lang uitproberen. Welkom bij Foxwood! Sluiten

×
×

Winkelmand