Wie heeft de zonnebril uitgevonden?

Wie heeft de zonnebril uitgevonden?

Houten zonnebrillen zijn vrij recent uitgevonden maar wie heeft eigenlijk de eerste zonnebril uitgevonden? En wanneer en waar was dat dan precies?

De eerste zonnebrillen werden ergens in het China van de 12e eeuw uitgevonden. De brillen waren een soort ruwe plaat van gerookte kwarts die was gemaakt om het licht van de zon te blokkeren. De primitieve frames waren ruw gevormd om ze tegen het gezicht van de gebruiker te houden. De donkere lenzen werden alleen gemaakt voor de zeer rijken en ze waren niet visueel corrigerend en beschermden niet tegen schadelijke UV-straling. Toch waren ze nuttiger dan niets omdat de felle zon voortdurend in de ogen van de mensen scheen. De zonnebrillen werden ook gebruikt om emoties te verbergen wanneer er bijvoorbeeld onderhandeld moest worden (pokerface anyone?) Dit was met name handig voor Chinese rechters uit die tijd die routinematig rookkleurige kwartslenzen droegen, zodat ze hun emoties los konden laten van het besproken onderwerp en hun gevoelens konden verbergen terwijl ze de beklaagden ondervroegen.

Omstreeks 1430 werden visueel corrigerende brillen verduisterd en via de Chinezen in Italië geïntroduceerd.

In de 18e eeuw begon de Engelsman James Ayscough te experimenteren met getinte lenzen in brillen. Dit deed hij niet om de ogen te beschermen tegen de zonnestralen, maar om het zicht van mensen met een slecht of falend gezichtsvermogen te verbeteren. Hij geloofde dat hij, door de kleur van de lenzen in een blauwgroene tint te veranderen, bepaalde door virus veroorzaakte ziektes kon genezen.

De moderne typen zonnebrillen verschenen vroeg in de 20e eeuw. Ze werden erg populair toen Hollywoodsterren ze begonnen te gebruiken om hun ogen te beschermen tegen de felle studiolampen. In 1929 had Sam Foster, oprichter van de Foster Grant van Atlantic City, zonnebrillen in massaproductie genomen.  Hij werd hier gigantisch rijk mee.  Hij verkocht het eerste paar Foster Grant-zonnebrillen op de promenade in Atlantic City in de staat New York in 1929. Tegen 1930 konden zonnebrillen overal worden gevonden.

In de jaren dertig gaf de Amerikaanse luchtmacht het optische bedrijf Bausch & Lomb opdracht om een ​​effectieve bril te creëren om piloten te beschermen tegen schitteringen op grote hoogte. Bedrijfsfysici en opticiens perfectioneerden een speciale donkergroene lens die licht absorbeerde in de gele band van het spectrum.

In 1936 werden Polaroid-filters uitgevonden door Edwin H. Land, oprichter van de Polaroid Corporation, waardoor glazen voor de eerste keer konden worden beschermd tegen schadelijke UV-stralen. Hij maakte hiermee een aantrekkelijk product voor zowel de medische wereld als om pure comfort en mode redenen.

In de instabiele wereld tussen de beide wereldoorlogen in ontwierp Ray Ban in 1936 een anti-schittering pilotenbril met een nieuwe gepolariseerde lenstechnologie, gemaakt door Edwin H. Land. Een jaar later kon het publiek het zonlicht-blokkerende model kopen.

Een slimme reclamecampagne in de jaren zestig door het kam- en glasbedrijf Foster Grant maakte zonnebrillen superhip. Tijdens de jaren ’70 escaleerde bekende modeontwerpers en Hollywoodsterren de zonnebril rage met hun merklijnen.

In de 21e eeuw worden de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker en ontstaat er een bredere beweging tegen plastic en wegwerpproducten.

Wil je hier meer weten over de schadelijke gevolgen van plastic in het milieu? Klik dan hier.

Gelukkig worden de schadelijke effecten van de productie en het weggooien van plastic steeds bekender. Een zonnebril van Foxwood is gemaakt van natuurlijk afbreekbare materialen zoals hout of bamboe. En wist je dat wij voor elk verkochte zonnebril een boom planten? Zo weet je zeker dat je er niet alleen héél goed uitziet, je mag je ook nog eens goed voelen doordat je hebt geholpen de aarde wat groener te maken!

Bekijk onze duurzame collectie houten zonnebrillen op getfoxwood.com/shop

Sluit Menu

Gratis verzending. Razendsnelle levertijd. 30 Dagen lang uitproberen. Welkom bij Foxwood! Sluiten

×
×

Winkelmand