Vijf verschillende manieren hoe plastic afval het milieu beschadigd in 2018

Vijf verschillende manieren hoe plastic afval het milieu beschadigd in 2018

In 1992 is een container gevuld met 28.000 rubberen eendjes zoekgeraakt toen het in de zee viel ergens tussen Hong Kong en de Verenigde Staten. Tot op vandaag de dag spoelen deze eendjes regelmatig aan op verschillende stranden (bron). Dit gebeurt op stranden die aan totaal verschillende oceanen grenzen, van het oosten van de Verenigde Staten tot de kusten van Engeland en Ierland. Deze enorme lading ontsnapte rubberen eendjes heeft zich gevoegd bij de miljoenen legostukjes, sneakers, stukken piepschuim, plastic flessen en vele andere spullen die jaarlijks kwijtraken op zee (bron). Ironisch genoeg leren wij hier hierdoor wel veel over de verschillende stromingen in de oceaan en de indrukwekkende onverwoestbaarheid van plastic in het water.

Helaas is deze grote hoeveelheid plastic erg schadelijk. Hier beneden staan vijf verschillende manieren hoe deze plastics schade toebrengen aan de natuur, vogels, vissen en mensen.

1) Plastic afval is echt overal.

Plastic afval is echt overal. Van de Noordpool tot Antarctica. Het verstopt de afvoer in onze steden, het vervuilt de prachtige natuurgebieden in onze aarde en zelfs op Mount Everest kun je er niet omheen. Doordat er steeds meer afval in het milieu wordt gedumpt, komt er steeds meer plastic in de verschillende oceanen. Bergen plastic worden overal op de aarde aangetroffen. Zelfs een van de meest afgelegen plekken land op aarde, Henderson eiland, een klein onbewoond eiland in het midden van de Pacific, ontkomt er niet aan (bron). De gigantische hoeveelheid zoekgeraakte rubberen eendjes heeft aangetoond dat het drijvende plastic gigantische plastic samenklonteringen (plastic soep) vormt. Deze ‘afvaleilanden’ dobberen langzaam rond in het midden van de Stille oceaan.

Helaas is ronddobberen niet het enige wat er met het plastic gebeurt. Plastic afval is gevonden in de darmen van meer dan 90% van de zeevogels op de hele wereld (bron), in de magen van meer dan de helft van ‘s werelds zeeschildpadden (bron) en het zorgt er zelfs voor dat walvissen stikken (bron). Als plastic zich blijft accumuleren op dezelfde snelheid als het nu doet zal in 2050 de totale massa plastic in de oceanen het gewicht van alle vissen die daar leven overstijgen (bron).

Foto van schildpad die stikt in een stuk plastic in zijn bek.

2) Plastic is een van de hoofdproducten van kraken.

Het is al bekend dat kraken (van olie) slecht is voor de planeet: het vervuilt de atmosfeer met toxische stoffen, het veroorzaakt ondergrondse holtes die daarna instorten tot ‘sinkholes’ en het zorgt voor een grotere druk op ondergrondse rotsformaties, wat destabiliserend werkt en uiteindelijk leidt tot aardbevingen in gebieden waar deze normaal nooit zouden voorkomen. Om nog even extra zout op de wonden te gooien: een van de hoofdproducten van kraken is plastic. In feite worden fossiele brandstoffen uit de aarde opgepompt (met alle gevolgen van dien), waarna ze worden omgetoverd tot pellets, die worden gebruikt om als maar meer plastic te produceren. Plastic dat is ontworpen om eenmalig te gebruiken.

Misschien wist je nog niet dat de productie van plastic gevaarlijk is voor het milieu, mens en dier. Als voorbeeld noem ik de Britse chemische gigant Ineos. Deze heeft meer dan 70 verschillende fabrieken in 22 landen, waaronder de Verenigde Staten. Ineos zorgt niet alleen voor een grote bijdrage aan de alsmaar groeiende bergen afval, maar ze mogen gerust opscheppen over hun indrukwekkende record aan branden, explosies en chemische lekken.

“De Ineos fabriek in Cologne, Duitsland is getroffen door een enorme brand in 2008, terwijl ze al betrokken waren bij een grote hoeveelheid ongelukken op andere plekken, waaronder een groot olielek in Noorwegen, verschillende chemische lekken in Frankrijk, een hoogoplopende controverse over het dumpen van chemisch afval in Italië en het uitstoten van een giftig gas wat heeft geleid tot ziekenhuisopnames van verschillende werknemers in België” (bron).

3) Plastic vernietigt meer dan ‘alleen mensen’

De laatste tijd zijn er verschillende nieuwsberichten online gekomen over de gruwelijke gevolgen van dieren die plastic eten of die in het plastic verstrikt raken.

Foto van een dode vogel die verschillende stukken plastic afval in zijn maag heeft.

Helaas zijn deze tragische berichten en foto’s geen verassing meer te noemen. Er zweeft op het moment ruw geschat 270.000 kilo plastic rond waar het het voortbestaan van meer dan 700 diersoorten bedreigt (bron). Verder is er een groeiend bewijs dat plastic een rol speelt in de toenemende snelheid waarmee diersoorten uitsterven.

Het verhaal eindigt helaas niet bij plastic vast komt te zitten in het verteringskanaal van onfortuinlijk dieren, zoals bij  walvissen, vogels, schildpadden en vissen. Het plastic kan namelijk niet worden verteerd, maar het breekt af in kleinere fragmenten, die nog sneller worden opgegeten door verschillende diersoorten. Dit kan leiden tot een verstopping van organen in het verteringsstelsel of een tot vergiftiging door een van de verschillende chemicaliën die in het plastic zijn verwerkt.

Het lijkt haast wel of de zeevogels en andere mariene diersoorten expres plastic eten. Maar waarom zouden ze dit doen? Recent onderzoek heeft uitgewezen dat plastics in de oceanen na verloop van tijd een coating van algen om zich heen krijgt. Deze algen laten een natuurlijke stof achter wanneer zij sterven of beschadigd raken waarin onder andere moleculen dimethylsulfoniopropionate (DMSP) zitten. Deze chemische stof wordt gedetecteerd door hongerige dieren. Deze dieren voelen zich erg aangetrokken tot deze stof en dit zorgt ervoor dat ze plastic afval aanzien voor een smakelijke lunch (bron).

Zelfs microscopische kleine dieren zoals plankton krijgen plastic binnen (bron). Het enige verschil met grotere dieren is dat het plastic wat in plankton wordt gevonden een veel kleiner formaat heeft. De gevolgen van het consumeren van plastic zijn hetzelfde voor plankton als voor grotere dieren. Het zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen, ziekten en kan zelfs de dood betekenen (bron). Het ergste is dat deze plankton de basis zijn van het hele mariene ecosysteem.

4) Niet al het plastic is recyclebaar en het meeste recyclebare plastic wordt niet gerecycled.

Veel mensen worden verward door termen zoals ‘afbreekbare’ en ‘biodegradeerbare’ (of composteerbare) plastics. Afbreekbaar plastic betekent dat grote stukken plastic worden afgebroken tot een hoop kleinere stukken. Deze kleinere stukken plastic komen vaak alsnog in het milieu terecht, waarin ze kunnen worden geconsumeerd (maar niet verteerd!) door verschillende dieren.

Een kleiner deel van de plastics zijn composteerbaar (of biodegradeerbaar), wat betekent dat deze plastics kunnen worden afgebroken tot de chemische bouwstenen waaruit ze bestaan. Soms gebeurt dit vanzelf maar vaak kan dit alleen gebeuren door een speciale fabriek met een gespecialiseerd afbraakproces. Dit plastic moet dan wel eerst worden gescheiden van het andere plastic, wat helaas nog niet zo makkelijk is. Meer dan 91% van het plastic wordt niet gerecycled (bron).

Veel mensen raken verward van al die verschillende termen. Moet bijvoorbeeld een composteerbare plastic fles gekocht op een treinstation bij het plastic afval of bij het GFT? Dit zijn vaak lastige beslissingen, omdat de informatie beperkt is. Op de site van Milieucentraal kun je de juiste bak vinden voor bioplastics (bron).

5 Het meeste plastic bestaat voor altijd.

Zoals gedemonstreerd door de badeentjes in 1992, kan plastic zelfs de meest erbarmlijke omstandigheden overleven. Van het ronddrijven in de zee onder een extreem hete zon tot het bevroren blijven in het ijs bij de noordpool tot het aanspoelen aan de kust bij een ver oord.

Gelukkig worden de schadelijke effecten van de productie en het weggooien van plastic steeds bekender. Een zonnebril van Foxwood is gemaakt van natuurlijk afbreekbare materialen zoals hout of Bamboe. En wist je dat wij voor elk verkochte zonnebril een boom planten? Zo weet je zeker dat je er niet alleen héél goed uitziet, je mag je ook nog eens goed voelen doordat je hebt geholpen de aarde wat groener te maken!

Bekijk onze duurzame collectie houten zonnebrillen op getfoxwood.com/shop

Sluit Menu

Gratis verzending. Razendsnelle levertijd. 30 Dagen lang uitproberen. Welkom bij Foxwood! Sluiten

×
×

Winkelmand