Hoe werkt een gepolariseerde zonnebril?

Hoe werkt een gepolariseerde zonnebril?

De wereld waarin wij leven is prachtig. Je kunt online een pizza bestellen zonder uit je luie stoel op te staan, videobellen met iemand aan de andere kant van de wereld en je gepolariseerde zonnebril gebruikt natuurkundige principes om zonlicht te blokkeren. Het lijkt misschien alsof de glazen in zonnebrillen gewoon donkere stukjes doorzichtig materiaal zijn, maar het is veel gecompliceerder dan dat.

Je hebt vast wel ooit van polarisatie gehoord. Het is de naam van het proces waarin een onzichtbare structuur op een dunne laag wordt aangebracht. Deze wordt dan daarna in een lens wordt gezet. Deze structuur is gemaakt van jood kristallen die verticaal zijn uitgelijnd zodat licht geblokkeerd wordt. Dit is vergelijkbaar met hoe jaloezieën zonlicht blokkeren. Het is belangrijk dat de kristallen verticaal worden uitgelijnd, zodat het goede licht waarmee we de wereld zien niet wordt geblokkeerd. Licht dat wordt gereflecteerd van een oppervlak zoals de weg, water of een dashboard wordt door de reflectie horizontaal uitgelijnd en dit wordt dan ook geblokkeerd door een gepolariseerde zonnebril.

Gepolariseerd versus niet-gepolariseerd.

Wanneer een zonnebril niet is gepolariseerd, is deze gewoon zo gekleurd dat al het licht zonder onderscheid wordt gefilterd. Een gepolariseerde lens kun je vergelijken met een hor. Deze laat de wind binnen en houdt insecten (muggen!) buiten, een niet-gepolariseerde lens kun je zien als gewoon de deur simpelweg helemaal dicht houden. Een donkere tint zonder polarisatie heeft invloed op hoe goed wij de wereld om ons heen kunnen zien, waardoor het onderscheid tussen details wordt verminderd. Niet-gepolariseerde lenzen verminderen de intensiteit van het licht, maar verblindende zonnestralen kunnen nog steeds niet-gepolariseerde glazen binnendringen en de drager afleiden.

Hoogwaardige gepolariseerde lenzen, zoals de lenzen die worden gebruikt in de premium houten zonnebrillen van Foxwood, blokkeren schadelijke Uv-stralen en verblindend licht op een manier waardoor de drager de buitenwereld beter kan zien. Het polarisatieproces vermindert de intensiteit van het licht zonder te verminderen hoe goed de drager kan zien.

Hoe kun je een gepolariseerde bril herkennen?

Gepolariseerde lenzen kunnen moeilijk te identificeren zijn door ze eenvoudigweg te inspecteren, maar er zijn een paar handige trucs die je kunt gebruiken erachter te komen.

De schitter-test: De eenvoudigste test is simpelweg om een ​​glanzend oppervlak te vinden en te vergelijken hoe het oppervlak eruitziet door de zonnebril en hoe het eruit ziet met het blote oog. Gepolariseerde zonnebrillen verminderen de hoeveelheid verblinding die van het oppervlak komt. Dit is echter geen nauwkeurige methode, omdat het voor het niet-getrainde oog kan lijken dat de schittering verminderd wordt op dezelfde manier bij een geverfde niet-gepolariseerde lens (een normale zwarte lens) als bij gepolariseerde lenzen.

De schermtest: moderne computerschermen maken gebruik van polarisatie om verblinding te verminderen, net zoals onze gepolariseerde houten zonnebrillen dat doen. Omdat het filter op het scherm licht in één richting blokkeert, net zoals je zonnebril, zullen gepolariseerde zonnebrilglazen ervoor zorgen dat computerschermen in bepaalde hoeken bijna zwart lijken. Zo werkt het: zet een lcd-computerscherm aan, houd je mogelijk gepolariseerde lenzen op het scherm en draai ze alsof je een stuurwiel 60 tot 90 graden draait. Als je ziet dat het scherm drastisch donker wordt bij het draaien heb je een paar gepolariseerde lenzen.

Alle Foxwood zonnebrillen zijn gepolariseerd en worden gratis verzonden in Nederland!

Waar wacht je nog op? Bekijk onze collectie!

Sluit Menu

Gratis verzending. Razendsnelle levertijd. 30 Dagen lang uitproberen. Welkom bij Foxwood! Sluiten

×
×

Winkelmand